Cum să te dai cu barca în 28 de pași simpli

Pentru că deja e al doilea an în care mă duc cu barca și mai sunt și foarte înțeleaptă, iată ce pași ar trebui să urmezi, dragă cetitorule, dacă vrei să faci aidoma mie.

 1. Roagă-te ca vinerea să nu ai nici un meeting la ora 17:00. A mers? Atunci zi-i mersi managerului, închide-ți laptopul și suie-te în mașină. Destinația? Mangalia.
 2.  Ai sosit în micul orășel de la malul mării. Congrats! N-ajungi la ședința tehnică de la 18:00 – 21:00 a Regattei? Nu-i bai. Oricum nu ai fi priceput nimic pentru că ai fi fost preocupat să faci instastories și să anunți PESTE TOT că mâine te duci pe mare.
 3. Ora 21:30. Mănâncă sănătos că doar e seară. Comandă o pizza.
 4. Ora 22:00. Ia o bere.
 5. Ora 23:00. Treci la a treia bere. Ăsta e moment perfect să te așezi să citești Sailing Instruction-ul.
 6. Stai la povești cu familia până pe la 02:00 AM pentru că deh, combinația: machidoni+olteni+munteni = LOGOREE.
 7. Trezește-te la 08:30 a doua zi. Bea-cea-mai-bună-cafea & mănâncă cea-mai-bună-omletă făcută de cea-mai-mișto-mătușă. 
 8. Ia mașina pentru 3 minute de mers până în port. Parchează. Du-te în recunoaștere până la barcă.
 9. Fă cunoștință cu omuleții de pe barcă. Amintește-ți că nu ai apă și nimic de ronțăit la tine pentru următoarele 8 ore. Întoarce-te în fugă în oraș. Ia-ți provizii și du-te într-un suflet pe barcă.
 10. Uită-te pe ponton și la celelalte vase. Chiar că! Aruncă un ochi și pe barca ta ca să vezi cum se cheamă. Ai văzut? Bonvi, da? Memorează asta ca să nu pară că ești chiar pe lângă.
 11. Continuă să admiri ce se întâmplă pe ponton. Ăsta-i momentul potrivit să strigi tare: ”bă ce costum mișto are ăsta” pentru ca mai apoi să realizezi că respectivul e Paul Dicu. Participă cu Incognito la Regattă pentru al doilea weekend consecutiv. Nu sunt decât campioni naționali. 
 12. Rostește dimpreună cu Paul: ”bă, dar nici aici nu scap de tine”, laudă-te că o să câștigi și zi-i că e mișto în echipamentul ăla.
 13. Aranjează-ți rucsacul în cabină, zi un Doamne Ajută, amintește-ți că ai învățat totuși să înoți și că dacă pici din barcă, nu mori din prima.
 14. Fă un exercițiu de memorie ca să-ți dai seama care-i școta, care-i randa, ce-i aia voltă și ce înseamnă trim. E haos în mintea ta? Păi de ce ai citit Sailing Instruction-ul când erai băut(ă)?
 15. Scurtă sesiune foto. Știi ce se zice doar. Dacă faci ceva și nu postezi vreo poză pe Facebook, e ca și cum nu ai fi făcut treaba cu pricina deloc.
 16. Treci pe lângă o barcă. Ți se pare că te întreci cu ea și de aia începi să-i urezi de bine. Ți se spune apoi de către Skipper că de fapt concurează la o altă categorie.
 17. Zici: ”ah!” și-ți vezi mai departe de treabă.
 18. Trebuie să faci Volta. Se strigă: ”afară!” de către omul de la timonă. Inițial vrei să te arunci în apă, dar se revine cu completarea: ”stați cât mai pe marginea bărcii”. ”Asta înseamnă” îți spui. Bine.
 19. Exercițiul de la punctul 17 se repetă de mai multe ori.
 20. Vezi că se mișcă Focul. Ai suficientă prezență de spirit cât să te apleci și să nu te verși peste bord.
 21. Intră în peisaj un cearșaf mare și înalt. Ți se spune că se cheamă Spinnaker. Omuleții din echipaj la fel de novici ca tine, îi dau drumul prea mult, Skipperul începe să țipe, se repetă ”trim-trim-trim” într-o veselie. Vântul începe să sufle tare în spinnakerul ăla care e cumva și prin apă. Zgomot mare pe vas.
 22. Urmează o serie de ”bip-bip-bip-bip”. Ăsta era Skipperul. Se recuperează din mare cearșaful ăla. Banca stă înclinată. Foarte înclinată. Nu se intră în panică. Încă. Se lasă liniștea pe vas. La 5 minute după asta se începe caterinca. Ca așa e pe barcă. Nu-i cu ranchiună dacă nu faci ce-ți zice Skipperul. E atunci pe moment o tensiune că nu prea-i de joacă, dar după aia e totul lapte și miere.
 23. Pe traseu se recuperează din viteză.
 24. Se mai văd bărci înclinate într-o veselie. Se întreabă dacă așa suntem și noi de înclinați. Se răspunde în gând că da.
 25. Se trece de baliza de la finalul cursei frumos-elegant cât de cât.
 26. Se sare în apă. Rând pe rând.
 27. Se pornește barca. Cu omuleții în apă.
 28. Se mai râde nițel. Și MUSAI se bronzează ca tractoriștii.

Aceasta a fost a cincea ediție a Regattei Rottary Mangalia organizată de Clubul Rotary Mangalia cu sprijinul asociațiilor Seanergya Yachting Club, Asociația Club Sportiv  ELECTRICA BALKAN și Clubul Sportiv Poseidon Limanu – 2 Mai. Toate fondurile obținute în  urma Regattei vor fi folosite pentru inițierea unui proiect de construcție a unei baze sportive de yachting, unde copiii și adolescenții să poată fi instruiți în tainele acestui sport.

Poate printre cele mai faine satisfacții e că la ediția aceasta a Regattei au participat 3 dintre copiii beneficiari ai cauzei de anul trecut :).

Peste 30 de bărci au stat aliniate la start anul acesta. Numărul e în creștere de la an la an și spre bucuria mea nu mai e perceput drept sportul cel mai scump din univers pentru că nu e cazul. Mulțumesc, Andy pentru tot :).Sharing is caring
Share on Facebook52Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Share on LinkedIn1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *