Comuniștii și străbunică-miu

Despre străbunică-miu se spunea că e Ciocoi. Mai toată lumea din sat îl numea așa. Avea animale și pământuri. Era înalt și alb la chip. Umbla cu mătănii în mână și pășea demn și drept.

Printre cei mai înstăriți dintre locuitorii din Sarighiol de Deal, străbunică-miu a fost și el la un pas să fie prădat de comuniști. A avut însă, suficientă nebunie și curaj încât să-l trimită pe ăl mai mare dintre copiii lui, bunică-miu, să plece de acasă cu oile și caii în miez de noapte. Altfel? Altfel, comuniștii aveau să vină și să îi ia tot. Și începeau cu ce găseau în grajduri.

Bunică-miu avea 12 ani la vremea aia. Era de-o șchioapă. Cu animalele după el, bunică-miu a părăsit casa părintească din Tulcea și a ajuns tocmai în Ialomița. A stat o săptămână sub cerul liber. Și ușor nu i-a fost căci era iarnă. A traversat ape înghețate, a dormit prin pădure. Cu provizii, cu haine groase și cu inconștiența specifică vârstei, a reușit să-și ducă misiunea la bun sfârșit. S-a întors după ce pericolul trecuse. S-a întors cu averea pe care leprele alea de la partid voiau s-o fure.

Nici grânele din gospodărie n-au fost uitate. Și de aia, străbunică-miu a săpat gropi adânci în pământ, pământ în care a ascuns recoltele de grâu și porumb. A lăsat doar 1-2 saci în hambar și le-a explicat uamenilor de la partid că: ”Doar atât avem, suntem familie mare. Am 5 copii. De unde să am mai mult? Ăștia micii mănâncă!”

Comuniștii nu voiau să te știe nici educat, nici înstărit și nici cu păreri. Te voiau oaie în turmă. Și străbunică-miu nu era nici pe departe unul care să urmeze ordine. El era ăla care le dădea. 

Securiștii nu s-au lăsat și au reușit să-i ia totuși ceva ce nu putea ascunde, ceva cu care nu putea pleca. I-au luat pământurile. Toate. Pentru că asta știau ei să facă. Să nimicească. Comuniștii de atunci au urmași de seamă. Îi găsim în parlament. Pe acolo își fac veacul.

sursă poze: aici.Sharing is caring
Share on Facebook51Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Share on LinkedIn0

2 thoughts on “Comuniștii și străbunică-miu”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *