10 lucruri despre călătoria în Iordania

 1. Iordania este ”Elveția” Orientului. Da, au ceva refugiați și da, sunt vecini cu Arabia Saudită, Siria, Irak, Palestina și Israel, dar asta nu o face sub nici o formă o țară nesigură, cu extremiști pe străzi etc. E cumva cea mai safe țară din Orientul Apropiat.
 2. Jordan Pass-ul este cea mai bună investiție pe care o puteți face. Cumpărat online, Jordan Pass-ul acoperă: viza de ședere în Jordan, intrarea la Petra și accesul în peste 40 de puncte turistice. Noi am economisit cu el 17 JOD de căciulă.
 3. În Amman nu trebuie ratate:
  HashemLocul în care veți găsi deopotrivă localnici și turiști la mese. Aici mai mănâncă din când în când și familia regală deci thumbs up. Pentru 6 JOD (aproximativ 30 lei), 2 persoane pot mânca: falafel, humus, labeneh, fatoosh, baba ganuj. Și ce gust.
  Habibah: cea mai cofetărie a lor. Și asta recomandată de familia regala. Knafeh și toate nebuniile de prăjituri cu fistic sunt acolo.
  Reem: cea mai veche shaormerie unde e în permanență coadă. Și unde nu, nu se pun cartofi prăjiți. Ca orice loc mișto, arată ca o bodegă.
  Al Quds: cel mai loc cu falafel de pe Rainbow Street. Prețul: 0.7 JOD/2 falafel
  Tamryet Omar : cea mai faimoasă gogoșerie a lor. Check this out:
  Cu plăcere și da, vă veți îngrășa.
   
 4. Nu există reguli de circulație. Șoferii nu semnalizează, nu respectă prioritățile. Pietonii traversează pe unde au chef, aruncându-se pur și simplu în stradă și făcând un semn discret din mână către mașinile care sunt obligate să le cedeze trecerea. Pe autostradă nimeni nu se asigură atunci când trece de pe o bandă pe alta. Aceste statusuri postate de mine în timp real în perindările pe acolo nu sunt absolut deloc exagerate:

 5. În fiecare intersecție din Amman, pe fiecare stradă mai circulată și la intrările în orașe veți găsi cel puțin un echipaj de poliție. Pe noi ne-au oprit în 7 zile cam de 10-11 ori. Dar nu ca să facă pe șmecherii sau să dea amenzi cum fac ai noștri. Ci ca să ne întrebe de unde suntem și să ne spună: ”Welcome to Jordan”. Le-am arătat pașapoartele și aia a fost. Nu tu actele mașinii sau permis de conducere. E mai degrabă ceva de rutină și care ține de cultura lor.
 6. O mașină închiriată e cea mai bună soluție pentru deplasarea în Iordania. Transportul în comun mai subțire, iar taxiurile sunt ok doar pentru plimbările în orașe, nu și în afara lor. Și asta pentru că a ieși din oraș și a merge spre o altă destinație (cum am făcut noi), echivalează cu a plăti niște câteva zeci bune de JOD. Și nici nu vă bucurați de același confort & flexibilitate. Noi am închiriat mașina de la Enterprise. Am plătit: 35 JOD/zi din care 10 JOD/zi erau doar asigurarea extra care acoperea daune, coliziuni indiferent de vină fără franchise. Și trust me, vreți asigurarea aia în Iordania.
   
 7. Random people vă vor întreba: ”where are you from?” pentru ca mai apoi să continue cu: ”Welcome to Jordan”. Fără nici o altă intenție. Oamenii sunt curioși și foarte primitori. Și willing to help. Dar la modul din inimă. Sunt cei mai ospitalieri dintre toate popoarele arabe. Dacă vă văd dezorientați, vă întreabă cu ce vă pot ajuta, unde vreți să ajungeți. Dacă vă văd obosiți, vă invită la ei în magazin ca să vă odihniți fără să încerce vreo secundă să vă vândă ceva. #truestory
 8. Women stuff only: Bărbații se vor uita insistent indiferent de cum vă veți îmbrăca. Eu am avut baggy jeans, cămăși cu mânecă, ii largi și turban în cap. Singura piele la vedere era: fața și gâtul. Cu toate astea, they were staring. Și da, m-am simțit aiurea în prima zi. Apoi m-am obișnuit.
 9. Da, majoritatea femeilor sunt acoperite. Unora nu li se văd decât ochii. Dar mai sunt de asemenea și femei cu capul descoperit, cu brațele goale și fără văl.
 10. În aeroport, veți fi supuși unor controale riguroase: nouă ne-au deschis laptopurile, au luat probe de pe pc, go pro și aparat foto etc. Ne-au trecut prin drăcia aia cu infra-roșu inclusiv bagajele de cală. Și asta la plecare :). The struggle is real.

Într-un articol viitor vine și itinerariul din Iordania.

شكرSharing is caring
Share on Facebook123Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Share on LinkedIn0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *